ADVANCE RDBMS (HNBGU B.C.A Fifth Semester) Solved Question Paper 2020-21



HEMWATI NANDAN BAHUGUNA GARHWAL UNIVERSITY
ADVANCE RDBMS
B.C.A 5th SEMESTER
SOLVED QUESTION PAPER 2020-21

1. A relational algebra operation annotated with instructions on how to evaluate it is called_______.

(A) Evaluation algebra
(B) Evaluation plan
(C) Evaluation primitive
(D) Evaluation engine
ANS: (C) Evaluation primitive

2.A sequence of primitive operations that can be used to evaluate a query are called as_______.
(A) Query evaluation algebra
(B) Query evaluation plan
(C) Query evaluation primitive
(D) Query evaluation engine
ANS: (B) Query evaluation plan

3. The lowest level operator to access data in query processing is_______.
(A) File scan
(B) File manipulation
(C) File handling
(D) File organization
ANS: (A) File scan

4. Search algorithms that use an index are referred to as_______.
(A) Index scans
(B) Search scans
(C) Primary scans
(D) Equality scans
ANS: (A) Index scans

5. Sorting of relations that do not fit in memory is called as_______.
(A) Internal sorting
(B) External sorting
(C) Overflow sorting
(D) Overload sorting
ANS: (B) External sorting

6. A relational database consists of a collection of:
(A) Tables
(B) Fields 
(C) Records
(D) Keys
ANS: (A) Tables

7. A_______ in a table represents a relationship among a set of values.
(A) Column
(B) Key
(C) Row
(D) Entry
ANS: (B) Key

8. The relational model is concerned with :
(A) Data structure and Data integrity
(B) Data manipulation
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
ANS:(C)-Both (A) and (B) 

9. Which key provides the basic tuple-level addressing mechanism in a relational System ?
(A) Candidate Key
(B) Alternative Key
(C) Primary Key
(D) None of the above
ANS: (A) Candidate Key

10. The union of Primary keys of the related entity sets becomes a_______ of the relation.
(A) Super Key
(B) Candidate Key
(C) Foreign Key
(D) Primary Key
ANS: (A) Super Key

11. A host language is :
(A) Query Language
(B) Storage Definition Language
(C) DML embedded in the general purpose language
(D) None of the above
ANS: 

12. A primary key :
(A) is also referred to as a composite key
(B) is a unique identifier in a column
(C) uniquely identities the data in row
(D) must be accompanied by a corresponding foreign key
ANS: (C) uniquely identities the data in row

13. Duplicate data is referred to as:
(A) accurate data
(B) redundant data
(C) storage data
(D) None of the above
ANS: (B) redundant data

14. A elation in third normal form is:
(A) in first normal form also
(B) in second normal form also
(C) from transitive dependencies
(D) All of the above
ANS: (B) in second normal form also

15. Which command is used to remove all rows from a table ?
(A) Delete
(B) Remove
(C) Truncate
(D) Both (A) and (B)
ANS: (D) Both (A) and (B)

16. What is the language used by most of the DBMS for helping their users to access data ?
(A) High level language
(B) Query language
(C) SQL
(D) 4GL
ANS: (B) Query language

17. A command that lets you change one or more fields in a record is :
(A) Insert
(B) Modify
(C) Look-up
(D) All of the above
ANS: (B) Modify

18. The modify operation is likely to be done after:
(A) Delete
(B) Look-up
(C) Insert
(D) None of the above
ANS: (C) Insert

19. Which of the following is an aggregate function in SQL.?
(A) Union
(B) Like
(C) Group
(D) Min
ANS: (D) Min

20. Which one of these is an aggregate function in SQL ?
(A) AVG
(B) SELECT
(C) ORDER BY
(D) None of the above
ANS: (A) AVG

21. Transactions are Initiated by BEGIN TRANSACTION and terminated:
(A) by COMMIT TRANSACTION
(B) by ROLL BACK TRANSACTION
(C) either by COMMIT TRANSACTION or by ROLL BACK TRANSACTION
(D) None of the above Statement that uses a condition to control
ANS: (C) either by COMMIT TRANSACTION or by ROLL BACK TRANSACTION

22. iterative execution of a statement block :
(A) IF statement
(B) WHILE statement
(C) BREAK statement
(D) None of the above
ANS: 

23. The statement in SQL which allows changing the definition of a table is:
(A) Alter.
(B) Update.
(C) Create.
(D) Select.
ANS: (A) Alter.

24. E-R model uses this symbol to represent a weak entity set:
(A) Dotted rectangle.
(B) Diamond
(C) Doubly outlined rectangle
(D) Nọne of the above
ANS: (C) Doubly outlined rectangle

25._______ produces the relation that has attributes of R1 and R2.
(A) Cartesian product
(B) Difference
(C) Intersection
(D) Product
ANS: (A) Cartesian product

26. It is better to use files than a DBMS when there are :
(A) Stringent real-time requirements.
(B) Multiple users wish to access the data.
(C) Complex relationships among data.
(D) All of the above.
ANS: (B) Multiple users wish to access the data.

27. What is a relationship called when it is maintained between two entities ?
(A) Unary
(B) Binary
(C) Ternary
(D) Quaternary
ANS: (B) Binary

28. Which of the following is a valid SQL type ?
(A) CHARACTER
(B) NUMERIC
(C) FLOAT
(D) All of the above
ANS: (D) All of the above

29. The RDBMS terminology for a row is:
(A) tuple
(B) relation
(C) attribute
(D) degree
ANS: (A) tuple

30. Which database level is closest to the users ?
(A) External
(B) Internal
(C) Physical
(D) Conceptual
ANS: (A) External

31. Which of the following is a comparison operator in SQL ?
(A) =
(B) LIKE
(C) BETWEEN
(D) All of the above
ANS: (A) =

32. NULL is :
(A) the same as 0 for integer
(B) the same as blank for character
(C) the same as 0 for integer and blank for character
(D) not a value
ANS: (D) not a value

33. A primary key is combined with a foreign key creates :
(A) Parent-Child relationship between the tables that connect them.
(B) Many many relationships to between the tables that connect them.
(C) Network model between the tables that connect them.
(D) None of the above.
ANS: (A) Parent-Child relationship between the tables that connect them.

34. In E-R Diagram relationship type is represented by:
(A) Ellipse
(B) Dashed ellipse
(C) Rectangle
(D) Diamond
ANS: (D) Diamond

35. To delete a particular column in a relation the command used is:
(A) UPDATE
(B) DROP
(C) ALTER
(D) DELETE
ANS: (C) ALTER

Post a Comment

0 Comments