Environmental Education | B.Ed solved MCQ Paper2021 | HNBGU

Environmental Education

B.Ed solved MCQ 2021

HNB Garhwal University


1. Which power project was damaged in Uttarakhand due to avalanche on 7 Feb.. 2021?

(A) Tapovan-Vishnugad Hydel project
(B) Rishi Ganga Hydel Project
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

ANS : Both (A) and (B)

2. Measure to conserve the Biodiversity is :

(A) National Parks
(B) Sanctuaries
(C) Zoological Gardens
(D) All of the above

ANS : (D) All of the above

3. Environmental Studies is a/an :

(A) Intradisciplinary Studies
(B) Transdisciplinary Studies
(C) Multidisciplinary Studies
(D) Interdisciplinary Studies

ANS : (D) Interdisciplinary Studies

4. The Indian Government has launched 4. National Biogas Development Project in :

(A) 1981
(B) 1982
(C) 1978
(D) 1989

ANS : (A) 1981

5. The term Biological Diversity' was first given by:

(A) Volter G. Rosen (1985)
(B) Volter G. Rosen (1982)
(C) Norse and McManus (1980)
(D) Norse and McManus (1981)

ANS : (A) Volter G. Rosen (1985)

6. In a grassland ecosystem, pyramid of biomass is:

(A) Linear
(B) Upright
(C) Inverted
(D) None of the above

ANS : (B) Upright

7. Indian Meteorological Department Headquarters is situated at: 

(A) Lucknow
(B) Chennai
(C) Hyderabad
(D) New Delhi

ANS : (D) New Delhi


8. Ecological succession can be caused due to:

(i) overgrazing
(ii) soil erosion
(iii) human activities such as-farming, construction

Select the correct option:

(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i). (ii) and (iii)

ANS : (D) (i). (ii) and (iii)

9. An estuary is a body of the water formed where:


(A) fresh water from rivers and streams flows into the ocean, mixing with the seawater.
(B) marine water from rivers and streams flows into the ocean, mixing with the seawater.
(C) Above both are correct.
(D) None of (i) and (ii) is correct.

ANS : (A) fresh water from rivers and streams flows into the ocean, mixing with the seawater.

10. Genetic Diversity refers to:


(A) variety of different types of life on earth.
(B) total number of genetic characteristics in the genetic makeup of a species.
(C) distribution of species and ecosystems in a geographic space.
(D) All of the above

ANS : (B) total number of genetic characteristics in the genetic makeup of a species.

11. The branch of philosophy that is concerned natural with "the environmental and humans' place within it", is called as:

(A) Environmental education
(B) Environmental philosophy
(C) Environmental theology
(D) Ecology

ANS : (B) Environmental philosophy


12. The components of Environment can be categorized/classified as:

(A) Physical and Biological Components
(B) Physical, Biological and Social Components
(C) Physical, Biological Social and Cultural Components
(D) Physical, Biological, Social, Cultural and Psychological Components 

ANS : (A) Physical and Biological Components

13. The area of Environmental Education includes:

(A) formal education
(B) non-formal education
(C) formal and non-formal education
(D) None of the above

ANS : (C) formal and non-formal education

14. Environmental Engineering is the study :

(A) concerned with the environmental disturbance and minimization of their impacts through changes in society.
(B) of the technical processes which are used to minimize the pollution and the assessment of impact of these on environment.
(C) of the processes in air, water, soil and organisms which lead to pollution.
(D) All of the above

ANS : (D) All of the above

15. PM Narendra Modi launched Clean India campaign on :

(A) 2nd October, 2015
(B) 2nd October, 2016
(C) 2nd October, 2017
(D) 2nd October, 2014

ANS : (D) 2nd October, 2014

16. The international agreement that aimed to reduce carbon dioxide (CO2) emissions and the presence of greenhouse gases (GHG) in the atmosphere was adopted in :


(A) Kyoto, Japan, 1995
(B) Kyoto, Japan, 1997
(C) Rio de Janeiro, Brazil, 1999
(D) None of the above

ANS : (B) Kyoto, Japan, 1997

17. Agroforestry is a a land management system, the needs of Agroforestry in present context:

(A) To supply food to increasing population
(B) To cater the need of high demand of fodder
(C) To conserve the environment by reducing the effect of global warming
(D) All of the above in nature. Indian Soil is

ANS : (D) All of the above


18. Indian Soil is ...... in nature. 

(A) Red Soil
(B) Black Soil
(C) Allevial Soil
(D) All of the above

ANS : (D) All of the above

19. The cause of threats to biodiversity is :


(A) Degradation/pollution
(B) Habitat loss
(C) Discases
(D) All of the above

ANS : (D) All of the above

20. In an ecotone, the species which become abundant are called:

(A) Edge species
(B) Endemic species
(C) Endangered species
(D) Keystone species

ANS : (A) Edge species

21. Wildlife Week is celebrated on:

(A) Ist October to 7th October
(B) 15th October to 21st October
(C) Ist June to 7th June
(D) 15th June to 21st June

ANS : (A) Ist October to 7th October

22. The aim of adult education is to provide:

(A) Environmental Awareness
(B) Environmental
(C)Consciousness
(D) Both (A) and (B)

ANS : (C)Consciousness

23. India has different types of climate and topography in different parts of the country and this has led to variations in flora and fauna. Therefore, India has been classified into:


(A) 10 biogeographic zones
(B) 9 biogeographic zones
(C) 11 biogeographic : zones
(D) 8 biogeographic zones

ANS : (A) 10 biogeographic zones

24. The cause of environmental degradation is the:

(A) Environmental hazards
(B) Environmental pollution
(C) Environmental disasters
(D) All of the above Wangari Maathai, Nobel Prize Winner in 25

ANS : (D) All of the above 

25. Wangari Maathai, Nobel Prize Winner in The field of Environment Protection, was related to :

(A) Chipko Movement
(B) Appiko Movement
(C) Green Belt Movement
(D) Green Accounting

ANS : (C) Green Belt Movement

26. Choose the correct one:

(A) Environmental Impact Assessment was first introduced by NEPA, 1969 (United States Environmental Law).
(B) In India, Environmental Impact Assessment notification was formulated in 1994.
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

ANS : (B) In India, Environmental Impact Assessment notification was formulated in 1994.

27. Demographic Transition occurs in :

(A) Pre-industrial and post-industrial phases.
(B) Transitional and industrial phases.
(C) Pre-industrial, post-industrial and transitional phases.
(D) Preindustrial, transitional, industrial and post-industrial phases.

ANS : (A) Pre-industrial and post-industrial phases.

28. Eco-mark (Select the correct one):

(A) is certification mark for environment friendly products.
(B) in India provided by Bureau of Indian standards.
(C) was started in 1991 in India.
(D) All of the above

ANS : (D) All of the above

29. First Indigenous Vaccine developed for COVID-19 :

(A) COVAXIN, Bhart Biotech.
(B) COVAXIN, Serum Institute.
(C) COVAXIN, Zydus Cadila
(D) COVAXIN, Indian Immunologicals

ANS : (A) COVAXIN, Bhart Biotech.

30. Zero Population Growth is :

(A) Birth + Immigration = Death + Emigration.
(B) Birth + Immigration < Death + Emigration.
(C) Birth + Immigration > Death + Emigration. 
(D) Birth - Emigration = Death - Immigration

ANS : (A) Birth + Immigration = Death + Emigration.

31. Deforestation results into:

(A) Loss of animal and plan habitats
(b) Increases Green House Gases
(c) Water Cycle Disturbance
(d) Soil Erosion and Flooding
(e) Homelands Destruction of Indigenous Tribes

Select the correct option:

(A) (A), (b) and (c)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (c), (d) and (e)
(D) (A), (b), (c) and (e)

ANS : (D) (A), (b), (c) and (e)

32. The theme for World Environment Day 5 June, 2021 will be :

(A) Ecosystem Sensitivity
(B) Ecosystem Restoration
(C) Ecosystem Diversity
(D) Ecosystem Pollution

ANS : (B) Ecosystem Restoration

33. The most deleterious effect of shifting cultivation is on :

(A) Animal disturbance
(B) Poor family income
(C) Soil loss
(D) Weed growth

ANS : (C) Soil loss

34. In India forest research was commenced after establishment of Forest Research Institute Dehradun in the year ...........

(A). 1986
(B) 1896
(C) 1906
(D) 1926

ANS : (C) 1906

35. World Forestry Day is celebrated on :


(A) 5 June
(B) 16 September
(C) 21 March
(D) 22 March

ANS : (C) 21 March

Post a Comment

0 Comments