Knowledge and Curriculum Solved Paper (HNB B. Ed 2020-21 third semester)


1. Knowledge is bases on:

  • Data
  • Information
  • Practice
  • Explanation
    ANS : Information
2. Which of the following is not related to 'Reason'?
  • Mental capability
  • Cause
  • Justification
  • Confidence
    ANS: Confidence
3. Who said "Believe that life is worth living and your belief will help create the fact."
  • Plato
  • Gail Devers
  • William James
  • Roosevelt
    ANS: William James
4. Skill requires:
  • Reason
  • Certification
  • Practical Exposure
  • Validation
    ANS: Practical Exposure
5. Which education commission gave suggestions for equality of educational opportunities by considering the obstacles?
  • Kothari Commission 1964-66
  • Radhakrishan Commission 1948-49
  • Mudaliar commission 1952-53
  • National Knowledge Commission 2009
    ANS: Kothari Commission 1964-66

6. Plato's ideology is called
  • Pluralistic idealism
  • Intellectualism
  • Moralistic idealism
  • Absolute idealism
    ANS: Moralistic idealism
7. The main sources of knowledge are:
  • Culture
  • Instinct
  • Self-realization
  • All of the above
    ANS: All of the above
8. What is the most important for a school to help social change?
  • Discipline
  • Modernization
  • Traditionalism
  • Nationalism
    ANS: Modernization
9. Dr. B. R. Ambedkar was a great supporter of :
  • Secularism
  • Nationalism
  • Idealism
  • None of the above
    ANS: Secularism
10. Whose statement is this?
"Education should prepare the way for reason by the proper exercise of sense."

  • McDougall
  • Rousseau
  • Ross
  • T.P. Nunn
    ANS: Rousseau
11. Direct method of language teaching is whose contribution?
  • Pragmatism
  • Realism
  • Idealism
  • Naturalism
    ANS: Naturalism
12. According to idealists, the best method for giving educational to children is:
  • Questioning and discussion method
  • Heuristic method
  • Practice and repetition method
  • Inductive method
    ANS: Questioning and discussion method
13.What is the main principle of Socrates philosophy?
  • Self realization
  • Highest values
  • Know thyself
  • Spiritual development
    ANS: Know thyself
14. Which of the following is not written by John Dewey?
  • The School and the Curriculum
  • Education of Man
  • Democracy and Education
  • Education of Today
    ANS: Education of Man (Friedrich Froebel)
15. Who said that "School should be the true representative of society"?
  • Froebel
  • Swami Vivekanand
  • Maharishi Aurobindo
  • John Dewey
    ANS: John Dewey
16. According to Swami Vivekanand which of the following is the key to all knowledge?
  • Purity of thought
  • Concentration
  • Spiritual development
  • Struggle of existence
    ANS: Concentration
17. In which year Vishwa Bharti was given the status of central university by an act of Parliament?
  • 1951
  • 1963
  • 1922
  • 1952
    ANS: 1951
18. According to Sri Aurobindo's principle of conscience, education is the tool of training how many levels of the conscience?
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
    ANS: 4
19. Swami Vivekanand followed which form of Vedanta Philosophy?
  • Dvaita
  • Vishist advaita
  • Advaita
  • Rajyog
    ANS: Advaita
20. Ganghiji Wardha Scheme of Basic Education is also known as:
  • National Education
  • Industrial Education
  • Nayi Talim
  • Handicraft Scheme
    ANS: Nayi Talim
21. Rousseau emphasized on 'negative education' for which stage of child's life?
  • Infancy (0-5 years)
  • Childhood (5-12 years)
  • Adolescence (12-15 years)
  • Adulthood (15-20 years)
    ANS: Childhood (5-12 years)
22. According to Tagore, discipline is :
  • Not imposed from outside
  • Grows from within
  • Both (A) and (B)
  • None of the above
    ANS: Both (A) and (B)
23. Who gave the principle of activity and experience for curriculum construction?
  • Pragmatism
  • Idealism
  • Naturalism
  • Naturalism
    ANS: Pragmatism
24. J. Krishnamurti did not believed in the theory of :
  • God
  • Religion
  • Spirituality
  • Karma
    ANS: Religion
25. The main element of curriculum development is :
  • Teaching objectives
  • Process of evaluation
  • Both (A) and (B)
  • None of the above
    ANS: Both (A) and (B)
26. Which approach to organize curriculum is based on the principle of 'social relevance of the context'?
  • Concentric approach
  • Spiral approach
  • Unit approach
  • Integrated approach
    ANS: Integrated approach


27. Which of the following was the chairman of Education Committee on Religious and Moral Education set up by the Government of India in 1959?
  • Sri Prakash
  • G.C. Chatterjee
  • D.S. Kothari
  • S. Radhakrishnan
    ANS: Sri Prakash
28. Which of the following is not a merit of education for nationalism?
  • Social Progress
  • Political Unity
  • Promotion of Culture
  • Encourage Imperialism
    ANS: Encourage Imperialism
29. Dr. Sampurna Nand was the chairman of :
  • Committee for emotional integration
  • Committee for national integration
  • Committee for universalism
  • None of the above
    ANS: Committee for emotional integration
30. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act 2010 is for the children between the age of :
  • 5 to 14 years
  • 7 to15 years
  • 6 to 14 years
  • 6 to 15 years
    ANS: 6 to 14 years
31. Human Resource Development is the basis of:
  • Social Progress
  • National Development
  • Technological knowledge
  • All of the above
    ANS: All of the above
32. According to idealism the aim of education is :
  • Character formation
  • Self-realization
  • Moral development
  • Training of senses
    ANS: Self-realization
33. In 1945 Dr. B.R. Ambedkar founded:
  • People's Educational Society
  • Outcastes Welfare Association
  • People's Democratic Society
  • Independent Labour Party
    ANS: People's Educational Society
34. Who wrote the book 'On Education'?
  • Giju Bhai
  • B.R. Ambedkar
  • J. Krishnamurti
  • Ross
    ANS: J. Krishnamurti
35. Secondary Education Commission (1952-53) explained schools to be developed as:
  • Centre of Educational Activities
  • Centre of Community Activities
  • Centre of Cultural Activities
  • Centre of Sports
    ANS: Centre of Educational Activities

    *NOTE : If you have any doubt with our any answers of our solved paper then you can inform us through Comment box or our Contact us Page. We will cross check our answer and it can be changed.

Post a comment

0 Comments