Guidance and Counselling B. Ed third semester solved mcq 2021

Guidance and Counselling 
B. Ed. third semester 
Solved Question Paper 2021
Hemwati Nandan Bahuguna Garhwal University 


1. "Guidance is not giving directions." Whose statement is this ?
(A) Crow and Crow
(B) Jones
(C) Hafner
(D) Wood
ANS : (A) Crow and Crow


2. The main objective of guidance is : 
(A) All round development of the student
(B) Mental development of the student 
(C) Physical development of the student
(D) Emotional development of the student
ANS : (A) All round development of the student

3. "Guidance is a process through which an individual or groups of individuals are helped to make necessary adjustment to the environment inside or outside the school." Who said this ? 
(A) Rama Rao
(B) Mathewson 
(C) Proctor 
(D) Jones
ANS : (C) Proctor 

4. All children have the right to learn together is : 
(A) Human right
(B) Social right
(C) Cultural right
(D) Ethical right
ANS : (A) Human right

5. The advice or information provided by a person of experience to solve a problem or improve something is called: 
(A) Guidance 
(B) Counselling 
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
ANS : (A) Guidance 

6. Educational guidance is given to :
(A) Students
(B) Teachers
(C) Employers
(D) Common Person
ANS : (A) Students

7. Which of the following is not the type of counselling ?
(A) Marriage and family counselling
(B) Mental health counselling
(C) Substance abuse counselling
(D) All of the above
ANS : (D) All of the above

8. What does probing and questioning from the counsellor enable ?
(A) To help students to move forward in helping process.
(B) Investigate other parts of his or her story.
(C) Counsellor can be with students physically or psychologically.
(D) None of the above 
ANS : (A) To help students to move forward in helping process.

9. Frank Parsons is credited with :
(A) Civil Right Movement
(B) Guidance Movement
(C) Women's Liberation Movement
(D) Child Rights and You (CRY) Movement 
ANS : (B) Guidance Movement

10. The main aim of educational guidance is : 
(A) Psychological development of the child
(B) Responsibility of self direction
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
ANS : (B) Responsibility of self direction

11. The kind of services required for organizing a school guidance programme are : 
(A) Personal, professional, placement, follow-up 
(B) Information, guidance, counselling, follow-up 
(C) Information, testing, counselling, follow-up 
(D) Information, testing, counselling, placement 
ANS : (C) Information, testing, counselling, follow-up 

12. Name a test which does not require reading or writing skills : 
(A) Aptitude tests 
(B) Intelligence tests 
(C) Performance tests 
(D) None of the above 
ANS : (C) Performance tests (speed, response time, stability, reliability, scalability and resource usage)

13. Which of the following are not the advantages of group counselling? 
(A) It helps save time and money. 
(B) It helps individuals to socialize. 
(C) It helps the individual to understand his/her values. 
(D) It is suitable for all individuals.
ANS : (D) It is suitable for all individuals.


14. It is not the main function of career resource center : 
(A) Career information collection 
(B) Career information dissemination 
(C) Providing vocational guidance 
(D) Career information storage 
ANS : (C) Providing vocational guidance 

15. Guidance is an integral part of school curriculum, as : 
(A) The functioning center in both fields is a student. 
(B) The physical, emotional, social and mental needs of a student are met. 
(C) The content of the guidance programme can serve as a curricular experiences for students as well.
(D) All of the above 
ANS : (D) All of the above 

16. "An Introduction to Guidance' book is written by : 
(A) Carl Rogers 
(B) Crow and Crow 
(C) Morris 
(D) Kitson
ANS : (B) Crow and Crow 

17. Observation techniques of guidance are: 
(A) Rating scale 
(B) Interview 
(C) Sociometry  
(D) None of the above 
ANS : (A) Rating scale 

18. Fundamental assumptions of counselling are : 
(A) Every individual in this world is capable of taking responsibilities of one-self. 
(B) Counselling is beneficial only when the pupils select it on expert advice. 
(C) Pupils who feel the problem can seek counselling. 
(D) The counsellor should assume the totality of human development. 
ANS : (A) Every individual in this world is capable of taking responsibilities of one-self. 

19. Which stage of career development given by Supur, corresponds to psychological of childhood and pre- life stage adolescence ? 
(A) Growth stage 
(B) Exploration 
(C) Establishment 
(D) Maintenance
ANS : (A) Growth stage 

20. Which personality type is this : likes to take risks, facility with words, self- confident and assertive ?
(A) Realistic
(B) Enterprising
(C) Social
(D) Diplomatic 
ANS : (B) Enterprising 

21. "The phase of guidance that aims to assist an individual in respect to personal habits, attitudes and intermate personal problem is personal guidance." Who said this ?
(A) Carl Rogers 
(B) C. V. Good 
(C) H. H. Myers 
(D) Ericsson
ANS : 

22. An organization at state level working for guidance services, is :
 (A) State Council of Educational Research and Training 
(B) Employment exchange 
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
ANS : (C) Both (A) and (B)

23. Guidance conducted in the classroom is :
(A) Personal Guidance
(B) Counselling Service
(C) Group Guidance
(D) Vocational Guidance
ANS : (C) Group Guidance

24. In the process of guidance, to study about student useful information is provided by: 
(A) Family
(B) School 
(C) Peer Group 
(D) All of the above 
ANS : (D) All of the above 

25. Method to evaluate counselling programme is : 
(A) Deductive method
(B) Survey method
(C) Inquiry method
(D) Heuristic method 
ANS : (C) Inquiry method

26. Vocational guidance assists an individual : 
(A) to choose and prepare for an occupation 
(B) to adjust socially 
(C) to plan an educational programme
(D) All of the above
ANS : (A) to choose and prepare for an occupation 

27. What are the inherited factors that contribute to a student's achievement ?
(A) Temperament
(B) Sensitivity
(C) Genetic character
(D) All of the above
ANS : (D) All of the above

28. The factors which cause learning problems in children with special needs related to the school environment are :
(A) low expectancies and lack of teacher's acceptance of the student.
(B) acceptance of disabled children by their non-disabled peers.
(C) individual needs matched with quality teaching.
(D) appropriate physical facilities provided to special needs student.
ANS : (A) low expectancies and lack of teacher's acceptance of the student.

29. The YMCA of which city also does the guidance work ?
(A) Kolkata 
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Delhi
ANS : (A) Kolkata
30. What possible measures are required to be taken by the teachers to facilitate adjustment of students in a classroom ?
(A) Teachers should not expect the same level of performance from all students.
(B) Teacher should emphasise on improving language development of the students.
(C) More progress is made when teachers pressure children into learning.
(D) All of the above
ANS : (D) All of the above

31. Vocational adjustment leads to progress of :
(A) Self-realisation
(B) Social-adjustment
(C) Feeling of autonomy
(D) All of the above
ANS : (B) Social-adjustment

32. Human development is a result of:
(A) Biological development
(B) Cognitive developmen
(C) Socio-emotional development
(D) All of the above
ANS : (D) All of the above

33. Stages involved in directive counselling are :
(A) Analysis, self-exploration, interpretation, counselling
(B) Analysis, synthesis, diagnosis, prognosis, counselling
(C) Analysis, synthesis, interpretation, implementation, counselling
(D) Self-exploration, interpretation, analysis, synthesis, counselling
ANS : (B) Analysis, synthesis, diagnosis, prognosis, counselling and follow up

34. Which of the following are the problems faced in evaluation of counselling process ?
(A) To presuppose a criteria used for evaluation
(B) Lack of adequate data
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
ANS : (C) Both (A) and (B)

35. The procedure of non-directive counselling is given by :
(A) G. E. Mayers
(B) Carl R. Rogers
(C) Robert Roesslor
(D) William Cottle
ANS : (B) Carl R. Rogers

*NOTE : If you have any doubt with our any answers of our solved paper then you can inform us through Comment box or our Contact us Page. We will cross check our answer and it can be changed.Environmental Education Solved MCQ paper 2020

Post a comment

3 Comments

  1. पर्यावरण शिक्षा का पेपर भी सॉल्व कीजिये,🙏🙏

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please Email your Question paper on: Lalitofficial17@gmail.com

      Delete
    2. Bhej diya sar aapko gmail me

      Delete